Eğitim Sanatı Dostları Derneği

Waldorf Girişimi İstanbul

Çocuklarımızın bedensel, ruhsal, zihinsel yaratıcı yeteneklerini geliştirebilecek biçimde bağımsız yetişmeleri gerektiği görüşünde olan, yaşamın ilk yedi yılının önemini kavramış, ezberci ve baskıcı eğitim sistemini onaylamayan, çocukları için daha insani bir eğitim isteyen anne babalar ve eğitmenler olarak Ekim 2008’de “Waldorf Girişimi İstanbul”u kurduk. Almanya’dan gelen iki Waldorf pedagogu bize destek oldular. Bu pedagojinin tohumlarını atmak ve ilgilenenleri bilgilendirmek üzere 2009 Mart sonunda iki yüz kişinin katıldığı bir Waldorf Pedagojisi – Çocuk Yuvası ve Okulda Çağdaş Eğitim Sempozyumu gerçekleştirdik.

2000 yılından beri çeşitli kentlerde ve bağlamlarda süren çabalarımızın daha somut ve verimli olabilmesi amacıyla, 12. yüzyılda yaşamış İranlı sufi Feridüddin Attar’in Mantık-al Tayr eserinde, kuşların Simurg‘u arayışları sırasında çeşitli yanılgılara düşüp, badireler atlattıktan ve halden hale girdikten sonra, otuz kuşun vardıkları yerde bilinçlenmiş olarak, aslında Simurg’u oluşturanın kendileri olduğunu fark etmeleri örneğinden hareketle 18 Haziran 2009 tarihinde Eğitim Sanatı Dostları Derneği’ni kurduk. O tarihten bu yana Öğretmen Eğitimi Seminerleri, Eğitmen Eğitimi Seminerleri, Anne-Baba Bilgilendirme Toplantıları, Waldorf Pedagojisi’nden Esinlenen Oyun Grupları ve Yuva Girişimleri, Türkçe Kaynakça Yaratılması ve Mentorluk Çalışmaları kapsamında yoğun çalışmalarımızla yolumuza devam etmekteyiz.

Waldorf Pedagojisi’nin temellerini atan Rudolf Stiener’in eğitime ve yaşama bütüncül yaklaşımı içerisinde çalıştığı diğer disiplinlerle ilgili olarak da Waldorf Mimarisi Konferansı, Şifalı Pedagoji Konferansı gibi etkinlikler gerçekleştirdik. Yaptığımız çalışmaların detaylarına, sitemizde bulunan bültenlerimizi takip ederek ulaşabilirsiniz.